Najbolje sredstvo za čišćenje motorke

Poljoprivredni praktični test u LFS Kobenz stavio je pod mikroskop pet različitih sredstava za čišćenje motornih testera. Ispitivanja su sprovedena na testerama s različitim nivoima zaprljanosti.

Redovno održavanje i briga o motornoj testeri važna je osnova za nesmetan proces rada u šumi. U principu, motornu testeru treba očistiti nakon svake upotrebe. Međutim, u praksi za to obično nema dovoljno vremena. Utoliko su važnija sredstva za čišćenje koja brzo i učinkovito uklanjaju tvrdoglavu nečistoću sa testere.

Sredsrva za čišćenje koja su korištena u eksperimentu.

U praktičnom testu na LFS Kobenz (Štajerska) testirali smo učinkovitost čišćenja pet različitih marki sredstava za čišćenje. Uz tri proizvoda koja su komercijalno dostupna za čišćenje motornih testera, na raspravu smo stavili i dva sredstva koja preporučuju stručnjaci (sredstva za čišćenje pećnica). Korišteno je univerzalno sredstvo za čišćenje Bioclean MX14, sredstvo za uklanjanje smole firme Regema GmbH & Co KG, posebno sredstvo za čišćenje firme Stihl, kao i sredstvo za čišćenje pećnica firme Denkmit i alkalno sredstvo za čišćenje firme Anti-Germ.

Pre čišćenja

Prvo su uklonjeni poklopci lančanika s motornih testera i lanac. Sledilo je mehaničko predčišćenje kompresovanim zrakom i odvijačem. Nakon uklanjanja najgrublje nečistoće, sredstva za čišćenje primenjena su prema uputstvima proizvođača ili su pojedini delovi stavljeni u otopinu.

Naš rezultat

U poljoprivrednom praktičnom testu snaga čišćenja sredstva za uklanjanje smole firme Regema GmbH & Co KG bila je najuverljivija u poređenju sa četiri druga sredstva za čišćenje. Ali kada se uzmu u obzir svi kriterijumi, univerzalno sredstvo za čišćenje Bioclean MX14 ima najbolje rezultate. Ovo sredstvo za čišćenje je biorazgradivo, ima dobru korisničku ambalažu, pristupačnu cenu, a ujedno je i svestrano kao univerzalno sredstvo za čišćenje. Rezultat je bio najmanje zadovoljavajući nakon čišćenja motornih testera specijalnim sredstvom za čišćenje Stihl. Ni sa jednim od pet testiranih sredstava rezultat nakon čišćenja nije bio 100% zadovoljavajući. Praktični test pokazao je da je redovno čišćenje pile neophodno. Osušena, tvrdoglava prljavština ne može se ukloniti vremenom izlaganja koji preporučuju proizvođači. Stoga u praksi preporučujemo: Temeljno mehaničko prethodno čišćenje i, zavisno o stepenu zaprljanosti, jedno ili više hemijskih čišćenja s mehaničkim nosačima (npr. četka, krpa za čišćenje).

Izvor: Landwirt.com