Kako da pravilno naoštrite lanac motorke

Motorna testera može samo oštrim lancem pretvoriti svoju snagu u performanse rezanja. Pokazaćemo vam šta treba uzeti u obzir prilikom oštrenja lanca.

Ostar lanac prenosi i do 4 puta vise snage.

Ostar lanac prenosi i do 4 puta vise snage.

Seča drva težak je posao! Srećom, postoje moderne motorne pile koje vam olakšavaju posao, ali pod uslovom da su dobro održavane. To se posebno odnosi na lanac: pila svoju snagu može pretvoriti u rezanje samo oštrim lancem. Sa pravilno naoštrenim lancem radite brže, ugodnije i sa manje snage, a habanje i potrošnja goriva se smanjuju, kao i rizik od ozleda.

Najvažniji radni koraci za oštrenje lanaca motorne pile su:

 1. Izbor oblika zuba

Kada kupujete lanac, imate izbor između dva oblika zuba: dlijeta i pola-dlijeta. U slučaju dlijeta, glavni i sporedni omotači susreću se tačno u jednoj tački. Ovi lanci deluju agresivnije, ali su i osetljiviji i zahtevniji u pogledu popravka, zbog čega je verovatnije da će se naći u profesionalnom sektoru. U slučaju polu-dlijeta, zaobljen je prelaz od glavnog ka sekundarnom omotaču, stoga je relativno neosetljiv i lako se izoštrava.

Jedan od načina fiksiranja motorne pile.

2. Osigurajte motornu pilu

Prvo proverite da li je lanac dovoljno zategnut da se pri oštrenju ne pomera unazad. Neophodno je nositi radne rukavice kako biste izbegli povrede. Fiksirajte pilu, u čemu će vam najbolje pomoći stega.

3. Odredite korak lanca

Označite prvi zub olovkom u boji. Tako možete videti kada ste završili rad na svim zubima. Za oštrenje se koristi okrugla turpija. Ona bi trebala viriti 1/5 do 1/10 zubnog promera preko vrha zuba. Samo tako se može postići dovoljna stabilnost vrha reznog ruba, a time i dugi vek trajanja. 

4. Obratite pažnju na ugao oštrenja

Prilikom oštrenja morate paziti da zadržite dobar ugao.

Pri oštrenju ključan je pravi ugao. Zavisno o primeni, trebao bi biti između 25 i 35 stepeni. Rešetka za oštrenje može se koristiti kao pomoć. Na mnogim lancima ugao je utisnut na vrh zuba. Strmi ugao od 35 stepeni je snažniji i stoga se preporučuje za rezanje mekog drveta. Uz tvrdo i smrznuto četinarsko drvo, plići ugao između 25 i 30 stepeni osigurava nesmetan rad i manje vibracija. Premaz zuba je mnogo tvrđi od turpije, te zbog toga turpijajte iznutra prema van. Držite turpiju obema rukama paralelno s vrhom zuba i poravnajte sa glavnom reznom ivicom. Zubi dlijeta turpiraju se prema gore na deset stepeni tako da vrh bude što stabilniji na mjestu gde se spajaju glavna i manja rezna ivica. Pazite da su turpija i podlaktica u ravnoj liniji. Zub je naoštren kada se na glavnoj reznoj ivici ne vide oštećenja na prevlaci ili se mogu videti neprekidne izbočine. Manji rezni rub trebao bi imati nagib između 10 i 15 stepeni. Na kraju, svi zubi moraju biti približno iste dužine, inače će pila krivo rezati. Čim je zub kraći od 4 mm lanac se mora zameniti. Kada naoštrite sve zube s jedne strane, okrenite pilu i ponovite postupak sa druge strane.

5. Skraćivanje dubinomera

Dubinomer određuje koliko duboko sjekutić može prodreti u drvo. Zavisno o snazi ​​motora, vrsti i stanju drveta, trebao bi biti 0,6 do 0,8 mm niži od glavne oštrice. Nakon što se lanac naoštri tri do pet puta, proverite dubinomere i po potrebi ih skratite ravnom turpijom.

Ponudu motornih testera na našem sajtu pogledajte ovde.

Izvor: Landwirt.com