Kako napraviti sistem upravljanja za poljoprivredne mašine

Želite napraviti sami RTK sistem upravljanja za malo novca? Svako to može učiniti sa nekoliko elektronskih komponenata, besplatnim softverom i malo vještine. U ovom članku nam Andreas Ortner objašnjava kako da to uradimo.

Windows tablet služi kao terminal za softver AgOpenGPS. (Fotografija: Weninger)

Imati pomagalo u vožnji, odnosno automatski sistem upravljanja na svom traktoru je korisno i ugodno. Međutim, udobnost košta: zavisno o stepenu tačnosti, takvi sistemi koštaju hiljade do desetine hiljada eura. Ali to ne mora biti sistem upravljanja „iz prodavnice“. Uz pregršt elektronskih komponenata i softvera koje su razvili entuzijasti, svako može napraviti vlastiti visoko precizni sistem upravljanja.

Besplatni softver iz Kanade

Andreas Ortner (44) vodi obradivu farmu u južnoj štajerskoj četvrti Leibnitz. Prije dvije godine počeo je raditi na programu AgOpenGPS. Ovaj softver razvio je poljoprivrednik iz Kanade za satelitsko upravljanje poljoprivrednim mašinama. Andreas Ortner kontaktirao je kanadskog farmera i pomogao mu je pri poboljšanju AgOpenGPS, njegovom prevođenju na njemački jezik, kao i prevodjenju uputstava na početnoj stranici (agopengps.jimdosite.com). Na taj način je verovatno postao prvi korisnik u Europi. 

Softver AgOpenGPS gotovo je samorazumljiv. Međutim, nudi i detaljne menije za podešavanje.

Pomagalo u vožnji u vrednosti od 400 eura

Ortner nam takođe priča o „niskim troškovima“ za komponente. Softver AgOpenGPS radi na Windows tabletu (od 200 eura), koji je pozicioniran u kabini traktora. On prima GPS signal od prijemnika na krovu traktora. RTK prijemnici, uključujući GNSS antenu, koštaju oko 200 ili 350 eura. Uz pomoć svega navedenog, jednostavno pomagalo za paralelnu vožnju je spremno. Andreas Ortner izgradio je takav sistem na svom John Deere 6320 i koristi ga za zaštitu biljaka i gnojidbu u 15 metara širokim tragovima.

Nadogradnja sistema upravljanja

Iznad navedeni sistem se može dodatno nadograditi. U ovoj sledećoj fazi proširenja moguće je i automatsko upravljanje s tačnošću od nekoliko centimetara, mada je automatska kontrola sekcije delimične širine takođe moguća i sa AgOpenGPS-om. Ukupno, jednostavno pomagalo za paralelnu vožnju košta oko 400 eura, a ukoliko se odlučite za nadogradnju potrebno je izdvojiti do 1000 eura.

Izvor: Landwirt.com